2020-09-18 08:59:42• hírek • Fizetett tartalom

A gáz bevezetése lesz az elkövetkezendő négy év legfontosabb beruházása Pusztadarócon

Komoly, stabil és hozzáértő önkormányzati munka zajlik Pusztadaróc községben, aminek az elmúlt huszonnégy évben látványos eredményei születtek: az infrastruktúra fejlődött, az életszínvonal folyamatosan nőtt, a lakosság elvándorlása pedig továbbra sem nem jellemző a községre, viszont a népességnövekedés tetten érhető. Jó Pusztadarócon élni, vallják ezt a község lakói, és vallja Găman Mihály polgármester is, aki mostanáig hatszor nyerte el a lakosság bizalmát, szeptember 27-én, pedig hetedik polgármesteri mandátumáért indul, hiszen állítja: van még tennivaló a községben.

Az alábbiakban az elkövetkező négy év terveiről olvashatnak.

Miután nemrég Găman Mihály polgármesterrel a hamarosan véget érő, hatodik polgármesteri ciklusa eredményeiről beszélgettünk, most az elkövetkező négy év terveit vesszük közösen górcső alá. Szerkesztőségünk kíváncsi volt, melyek azok a kivitelezésre váró tervek Pusztadaróc községben, amelyek megvalósítására reális esélyt lát a községvezető.

„A következő ciklus terveit úgy állítottuk össze, hogy egyfelől teljesíteni tudjuk az alapvető igényeket, másfelől pedig néhány olyan extra megvalósítást is létrehozhassunk, amelyek tovább emelik a község életének színvonalát. Az alapvető beruházások továbbra is a közművesítést, a középületek karbantartását, rehabilitálását és működtetését jelentik. Nem ígértünk soha olyat, amit ne tudtunk volna megvalósítani, viszont úgy látom, hogy a következő időszakban a tervezés és a kivitelezés annak függvényében fog zajlani, hogy milyen kiírási pontok lesznek, illetve melyek lesznek azok a stratégiák, amiket az ország, esetleg az Európai Unió finanszírozni fog a következő periódusban.

Az első és legfontosabb beruházásunk a gáz bevezetése lenne. Ez áll első helyen a listánkon. Ezen lesz minden erőnk, hogy ezt a problémát tudjuk megoldani, hiszen életminőségbeli javulást hozna, valamint a környezetkímélés szempontjából is nagy jelentőséggel bírna számunkra.” – mutatott rá a községvezető.

A földgáz-projekt tervrajza

Elmondta, hogy jól tudja, hogy úgy az önkormányzat, mint a lakosság számára, ez egy költséges beruházás lesz, de hosszú távon mindenképp megéri. „A kényelmet meg kell fizetni, illetve ha nincs B tervünk, akkor az fejtörést is okozhat. Gondolok itt példának okáért arra, hogy annak idején, 10-15 évvel ezelőtt, sokan ódzkodtak tőle, hogy bevezessék a vizet, most viszont a kutak kiszáradtak, vizünk viszont van mindenhol. Ha ezt a lépést annak idején nem tesszük meg, most egy B terv híján nagy gondban lennénk. Viszont ugyanígy járhatunk az erdőkkel, és a fával… tervünk pedig most is van: méghozzá engedélyeztetett, jól kidolgozott terveink, amelyekhez csak a finanszírozást kell megtalálni” – magyarázta a polgármester.

Kérdésünkre, hogy mikor került szóba a gáz bevezetés ötlete először a községben, elmondta, hogy már 17-18 évvel ezelőtt is megszületett a szolgáltatás lehetőségének gondolata, viszont az akkori törvénykezés nem engedte meg, hogy az önkormányzaton és a cégeken kívül más is részt vállaljon a hálózat kiépítésének finanszírozásából, így megfelelő tőke híján nem volt lehetőség a kivitelezésre. A megyében ezekben az években csak két településen valósult meg ez, másutt csak nagyon nehezen történt meg az áttörés. Három évvel ezelőtt viszont újra felmerült a szolgáltatás kiépítésének lehetősége, és mivel a finanszírozást meg lehet oldani úgy országos, mint unós forrásokat kihasználva megkezdődött a tervezés, ami a jövőben valós formát és alakot ölthet.

A gáz bevezetése két részből fog állni. Előbb a főút mentén, Szatmárnémeti felől egészen Petéig építik meg a rendszert, így első körben Pusztadaróc és Pete élvezheti a szolgáltatás nyújtotta életminőség-javulást, második körben pedig Szamosdarára, majd Atyába vezetik be a szolgáltatást.

„A fogyasztás ki van számolva, és igazából minden meg van tervezve, csak a finanszírozást keressük. Több lehetőséggel számolunk, mivel úgy néz ki, az Európai Unió és a kormány is támogatni fogja az elkövetkezendő periódusban ezen szolgáltatások kivitelezését és fejlesztését is” – mutatott rá bizakodóan a polgármester.

„Egy másik fontos beruházás az elkövetkező ciklusra, az atyai út szélesítése, korszerűsítése, illetve a belső utcák aszfaltozása lesz. „Ezek is olyan fontos kérdések, amelyeket a következő négy évben meg kell oldanunk, hiszen miután Petével és Szamosdarával sikerült elkészülni, most Atya következik.

Az atyai útkorszerűsítési projekt terve

Szintén fontos projektünk Pete és Atya települések csatorna-hálózatának kiépítése. Petén már közbeszerzés zajlik, tavasszal kezdetét veszi a munka is, míg az atyai hálózatra engedélyeztetett tervekkel, és technikai projektekkel rendelkezünk, a finanszírozás jelenti itt az egyetlen akadályt, viszont biztosak vagyunk benne, hogy azt is elő tudjunk teremteni a következő ciklusban.

A petei csatornahálózat tervei

Ezek lennének azok az alapvető beruházások, amelyek megoldása nem opcionális kérdés: egy közösség érdekében ezeket mindenféleképpen prioritásként kell kezelni”.

Az alapvető, elsődleges prioritást élvező tervek ismertetése után az apróbb, szintén fontos, de kevésbé költséges beruházásokról beszélt a polgármester.

„Ezek lennének az előttünk álló négy éves ciklus legalapvetőbb projektjei, viszont számos olyan, szintén fontos, de sokkal kisebb anyagi megerőltetéssel járó tervünk is van, melyek kivitelezését szintén a közeljövőben szeretnénk megvalósítani: gondolok itt arra, hogy szeretnénk például korszerűsíteni a szamosdarai óvoda és az orvosi rendelő épületét. Ki kell építeni a központi fűtést itt, szükség van egy játszótérre, de igazából az egész épület, és a hozzátartozó kerítés felújításra vár.

Egy másik nagyobb terv a parkok korszerűsítése és bővítése: szeretnénk utcai világítótesteket felszerelni, új ösvényeket kialakítani, szabadtéri fitneszgépeket kihelyezni, a játszóeszközök körül pedig tartán borítást elhelyezni. Egy komplex modernizálást tervezünk a parkokban, nem csak Pusztadarócon, hanem Szamosdarán is. Ugyanakkor a kastélykertben is szeretnénk létrehozni egy játszóteret, a közelben lakó gyermekek számára, de természetesen bárki más is igénybe veheti majd ezt a lehetőséget. Már látványterveink is vannak ezekhez.” – ecsetelte a községvezető.

Parkrészlet Pusztadarócon

Elmondta továbbá azt is, hogy tervben van a község Szatmár és Lázári felőli bejáratának korszerűsítése is: a cél a bejáratok melletti részek parkosítása, totemek kihelyezése, és pihenőhelyek kialakítása az utazók számára. Ezek már régóta tervben vannak, de a korlátozott anyagi lehetőségek miatt inkább a járdakorszerűsítési programot részesítették előnyben az elmúlt évek során.

A Pusztadarócot átszelő főút látványterve zöldövezetekkel 

Következik továbbá Petén a csatornahálózat kiépítése után a járdák korszerűsítése, illetve egy le nem aszfaltozott sikátor felújítása/betonozása.

Új kultúrház építése is szerepel az elkövetkező mandátum tervei között, mivel, a községben lévő kastély bár kultúrházként üzemel, jellegét tekintve mégsem az. „A régi kúrián picit alakítottunk igaz az elmúlt években, de nincs még most sem kultúrház jellege. Nincs egy színpad, nincs egy nagyobb terem, ahol lehetne előadásokat tartani. Ez pedig hiányzik Pusztadarócnak. Erre már kidolgoztunk egy pályázatot is, a dokumentációt pedig már letettük az Országos Beruházási Társaságnál (CNI), ahonnan úgy néz ki, van pozitív visszajelzés, így reméljük meg tudjuk ezt is valósítani.

Az új önkormányzati hivatal épületének látványtervei

Az új kultúrotthon az iskolával szemben lenne, az új római katolikus templom szomszédságában, mellette pedig az új önkormányzati hivatal épület tervezzük felépíteni. Ezek egy közös teret képeznének, egyik oldalt a templom, mellette az önkormányzat épülete, illetve a kultúrház. Ezekhez pedig közös parkolót és közös zöldövezetet szeretnénk kialakítani. Ha sikerülne megépíteni ezt a komplexumot, egy ékessége lehetne Pusztadaróc központjának.”



Szamosdarán a Szamos holtágának rehabilitációja is a tervek részét képezi, mindez a jelenleg zajló útmodernizálási munkálatok befejeztével. Itt egy szabadtéri szabadidőközpont kialakítása lenne a cél, színpaddal, ösvényekkel, világítással ellátva. Egy amolyan ligetet szeretnének itt létrehozni az elkövetkező négy évben. A beruházásra a tervek is elkészültek, viszont az útkarbantartás miatt, eddig nem volt lehetőség a kivitelezésre, hiszen most is az útépítéshez szükséges kavicsot tárolják halmokban ezen a helyen, illetve az aszfaltozásnál dolgozó munkagépek állomásoznak ott.

Szamosdarán a Szamos holtágának rehabilitációja is a tervek részét képezi

Tájház létrehozása is tervben van Szamosdarán: egy, a római katolikus egyházzal közös pályázat révén alakítanának át falumúzeummá egy erre a célra felajánlott ingatlan, ha a pályázat megkapja a finanszírozást.

„Mindezek mellett a folyamatos karbantartási munkálatok is szem előtt lesznek. Gondolok itt a középületekre, kultúrházakra, iskolákra, óvodákra, sportcsarnokra. Ezeken a helyszíneken mindig van és lesz is tennivaló, mert az idő vasfogai minden felemésztenek.


A gyerekekkel a sok közös aktivitás is napirendre kerül, rengeteg közös programot lehetne szervezni az iskolával is. A roma-problémát is valamilyen módon érdemes volna megközelíteni, hiszen ott is folyamatosan próbálkozunk fejleszteni. Az előző években már a vizet is bevittük, illetve a csatornahálózatot is szeretnénk minden házhoz eljuttatni. De szükség lenne ugyanakkor az ő felzárkóztatásukra, programokra, melyekkel be tudjuk vonni a roma-gyerekeket is a község vérkeringésébe. Hogy ők is lássák egy kicsit másképp az életet, nem csak azt, amit odahaza tapasztalnak.


Van sok olyan tervünk is, amit nem nagyon tudunk megígérni, viszont fel vagyunk készülve ezekre is, és bármikor, ha lehetőség adódik, készek vagyunk kihasználni azokat. 


Ugyanakkor kulturális téren szeretnénk folytatni a megkezdett rendezvénysorozatokat, Pusztadarócon és Szamosdarán egyaránt. Ugyanúgy a sport terén is lennének kisebb tervek, amelyek kivitelezésre várnak, így a pusztadaróci labdarúgó pálya nemrég felújított lelátóit is szeretnénk befedni, a szamosdarai pálya öntöző-berendezését pedig kiépíteni. Ezekre mind látunk reális lehetőséget. De szeretnénk kerékpárutakat is létrehozni, terveink is vannak: a töltésen, a töltés és a vám közötti részen, stb. De igazából mindig vannak olyan lehetőségek, amelyekkel nem számolunk, de bármikor bekövetkezhetnek. Éppen ezért úgy gondolom, egy újabb produktív négy esztendő előtt állunk, amit közös erővel ismét sikerre vihetünk.” – zára a beszélgetést Găman Mihály.

A felújított petei főút

Park-látványterv a községben Lázári felőli bejáratánál





 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: